Bangkok als local

Ik herinner me mijn eerste bezoek aan Bangkok nog als de dag van gisteren. Nog in de roes van de vlucht liep ik het airport uit op weg naar een eerste exotisch avontuur. Ondanks de milde jetleg werden alle zintuigen direct op scherp gesteld. De eerste meters in de buitenlucht direct een klamme broek aan de benen, omringd door een bouquet van uitlaatgassen met een vleugje gegrild vlees, het ronkende geluid van tuktuks met daarbovenuit het vrouwelijke Thaise gekakel en uiteraard ontging ook het buitengewoon slanke postuur van de gemiddelde Thaise dames mij niet. Het zou een bijzondere reis worden waarvan ik, achteraf bezien, veel zou leren over de Thaise gebruiken en gewoontes. Op zo’n eerste bezoek maak je veel bekende beginnersfouten. Je gaat een keer op tempeltour met een tuktuk en eindigt met een biertje in een kledingzaak, je rekent braaf €5,- af voor je biertje en laat je op advies van de taxichauffeur afzetten bij een ‘recommended’ restaurant. Achteraf allemaal zaken waar je lachend op kunt terugkijken.

Een Pun Pun Bikeshare fietsenstalling bij de entree van Lumphini ParkNa een bezoek of vijf ken je de straatpraatjes wel en weet je precies wat je waar voor welke prijs kunt krijgen. De uitdaging om snel van de ene naar de andere goede ervaring te reizen blijft echter onverminderd groot. Daarin is de fiets in de twee weken dat ik deze keer in Bangkok verbleef een welkome oplossing gebleken. Ik had vooraf niet durven hopen dat het me zo mobiel zou maken in deze door files geteisterde stad. De eerste week verbleef ik in een guesthouse direct bij Lumphini Park, wat mij betreft een van de fraaiste stadsparken van Bangkok. Het is ook een fietsvriendelijk park met speciale fietspaden hoewel het tegelijkertijd jammer is dat je die dan weer alleen tussen 10.00 en 15.00 uur mag gebruiken. Fietsstrook op Phra Athit RoadBij de toegangspoort van Lumphine Park zag ik ook de eerste fietstenstalling met stadsfietsen staan, een systeem in steden als Londen, Barcelona en Parijs razend populair is en nu ook in Bangkok onder de naam Pun Pun Bikeshare is geintroduceerd. Ik ben erg benieuwd naar het succes van dit systeem in Bangkok gezien nagenoeg alle stallingen die ik daarna nog zou spotten vol stonden met ongebruikte fietsen. Bangkok heeft dan ook niet echt het imago van een fietsstad en gezien de erbarmelijke omstandigheden waar je als fietser mee geconfronteerd kunt worden is dat evident. Ik heb welgeteld 1 weg waar aparte fietsstroken gemarkeerd waren (Phra Athit Road).

Een van de hoogtepunten tijdens mijn verblijf in Bangkok was een bezoek aan de Nederlandse ambassade. Al in Nederland heb ik contact kunnen leggen en uiteindelijk een afspraak geregeld waarbij ik de unieke kans kreeg om met ambassadeur Joan Boer op de tandem te fietsen door Bangkok. Joan zou een dag later, net als ik, Bike Fest bezoeken om daar te spreken over de potentie van die fiets voor Thailand. Ik ben met de tandem naar Bike Fest afgereisd en werd onderweg al behoorlijk opgewarmd voor hetgeen mij op de beurs te wachten stond: enthousiaste Thai! De organisatie gaf me de gelegenheid de tandem midden op de beursvloer tentoon te stellen en dat bleef op z’n zachts gezegd niet onopgemerkt. On stage bij Bike Fest BangkokZelden zo’n enthousiaste menigte rond de tandem gezien! Als kers op de taart mocht ik ook nog het podium betreden voor een interview. Ik kreeg rake vragen over het doel van mijn project, de geplande route en natuurlijk over hoe ik fietsen in hun Thailand ervaarde. Later vertelde de organisatie me dat ze zelf voor een uitzending naar Nederland zijn gereisd en onder de indruk waren van onze met fietsen overladen hoofdstad (bekijk hier de betreffende aflevering).

Dankzij mijn opvallende aanwezigheid op Bike Fest, ben ik door diverse fietsfanaten uitgenodigd deel te nemen aan fietstours door Bangkok. Naast veel sportieve contacten bood dit meteen ook de mogelijkheid verantwoord sportief bezig te zijn in de aanloop naar de Marathon. Op avondtour door Bangkok met de Alley BicyclistOp dinsdagavond fietst ‘Alley Cyclist‘ vanaf het Art en Culture Centre wekelijks een andere route door het centrum van Bangkok. Die dinsdagavond reden we in een groep van ruim 100 enthousiastelingen langs diverse highlights rondom Sukhumvit Road. Zoals ik eerder al met Joan Boer vaststelde, viel het me ook nu weer op dat fietsen in Thailand veel meer als sport wordt gezien dan een praktische manier van vervoer. Naast de groep sportieve fietsers is er tevens een kleine groep die de fiets meer als modeverschijnsel ziet en zich maar al te graag, overdressed, laat spotten op een chroomrijke retro tweewieler. Beide groepen waren op dit fietsevenement vertegenwoordigd.

Op avondtour door Bangkok met de Pantip BikersWaar het fietsen in de tour op dinsdag meer een middel was en het meer draaide om het socializen, was het fietsen in de tour de ‘Pantip Bikers‘ op woensdagavond juist het doel. Hier lag het tempo aanzienlijk hoger, was de route met ruim 30 kilometer een flink stuk langer en waren de deelnemers goed getraind. Deze groep was zelfs voorzien van een eigen volgwagen en de kopfietser fungeerde bij drukke overgangen eveneens als verkeersleider. Voor beide fietstochten waaraan ik heb deelgenomen geldt dat ik ze van harte kan aanbevelen. De nieuwelingen zullen al een hele kluif aan de eerder genoemde beginnersfouten hebben maar voor herhalingsbezoekers of zelfs expats zijn de fietstours een laagdrempelige manier om met enthousiaste en sportieve Thais in contact te komen. Op beide avonden werd ik op de fiets omringd door de nodige humor en ontbrak het ook niet aan een culinaire break. Heb je zelf geen fiets dan zijn de jongens van beide clubs eager genoeg om er een voor je te regelen.

Op Thaise kookles in BangkokDe tweede week van mijn verblijf in Bangkok verbleef ik in een idyllisch oud Koloniaans huisje in Banglamphu, de wijk waar mijn carriére als wereldreiziger een jaar of 6 geleden begon. Ik heb genoten van wat vrije tijd welke ik onder andere zeer nuttig besteed heb aan een heerlijke kookcursus. Maar ik kon het natuurlijk niet laten ook een rondje Khao San Road te doen. Dat leerde me dat veel nog altijd hetzelfde is maar soms dingen ook niet. Dezelfde ratel-kikker-verkoopstersen ‘hey you my friend’- suitsdealers omringd door meterslange stands met dagelijkse backpackerbehoeften. Anders is de ervaring in mijn ooit zo geliefde Gullivers Travellersbar die zich in de tussentijd klaarblijkelijk heeft ontpopt als inpopulaire hoerenkast. Ook anders dan toen is het repetoire van de livezangers, dat zich dan onverrassend genoeg wel weer wel op iedere straathoek laat herhalen. Aan de bekende verkooppraatjes is overigens niets veranderd, nog steeds veel ‘you! – massage happy ending?’ of ‘tuktuk pingpong show’. Ik neem nog de moeite en dank ‘mai au krap’ (niet nodig, dankje).

I did it!De voornaamste reden om een tijd in Bangkok te verblijven was het naderen van de Bangkok Marathon. De week voor de marathon werd mijn behoefte erop uit te trekken behoorlijk op de proef gesteld. Ik moest en zou rustig doen en vooral: weinig lopen! Daar kwam nog eens bij dat de marahton in Bangkok start om 2 uur in de nacht en enige aanpassing van het slaapritme wel wenselijk was. Mede door de gezonde spanning viel dat natuurlijk allemaal niet echt mee. De avond voor de grote loop de voetjes nog goed verwend waarna ik toch echt de uitdaging aanging om de warmte gedurende 42195 meter hardlopend te trotseren. Een extra handicap was de aangepaste route. Door de protesten in de wijk Dusit werd deze helaas in het nadeel van de deelnemers aangepast. Het eerste deel van de route voert namelijk over een lange en saaie verhoogde weg en uitgerekend daar werd deze verder verlengd waardoor er van het leukste deel, door de oude binnenstad, slechts enkele kilometers overbleef. Desalniettemin heb ik een heerlijke marathon gelopen.

Enkele opmerkelijke bevindingen tijdens de Marathon van Bangkok:

 • Het ophalen van het startnummer voelde al als een overwinning, je ontvangt daar heel verrassend namelijk al je medaille.
 • Opvallend veel barefoot runners, hardlopers die het gehele parcours op blote voeten lopen.
 • Zowel bij start als finish in vergelijking met andere marathons een gemoedelijke sfeer, geen geduw, geen geschreeuw, alles opvallend kalm.
 • Aziatische deelnemers nemen tijdens de loop uitgebreid de tijd om foto’s te maken en geloof het of niet, ik heb zelfs lopers met een I-pad gezien…
 • Ongeveer de helft van de deelnemers (snel)wandelde het laatste deel. Tactiek of te optimistisch ingeschreven?
 • Mede door het tijdstip en de aangepaste route nauwelijks aanmoedigers langs het parcours, een extra handicap!
 • In plaats van een medaille ontvang je na de eindstreep een ‘finisher’ shirt.

En nog iets. Na de finish, in mijn geval rond 06.30 uur in de ochtend, ontvang je van hoofdsponsor MC Donalds twee… HAMBURGERS. Nou nee dankje: mai au krap 🙂

De zondag na de marathon heb ik, na een aantal uur welverdiende slaap, dubbel en dwars genoten van Loy Krathong, een groot Thais festival waarbij men letterlijk de zorgen van het afgelopen jaar ‘laat varen’ in kleine, met bloemen versierde bootjes. Ook worden er vele lampionnen in de lucht gelaten. Het uitzicht over de Chao Phraya Rivier en op de Rama 8 Bridge was mede daarom onvergetelijk. Na een dag bijkomen, heb ik de dinsdag na de marathon koers gezet richting het oosten van Thailand waar ik nu verblijf. Je kunt hier de actuele route bekijken.

20131025-210201.jpg

Help mee
Al met een kleine bijdrage kun jij de goede doelen steunen die ik tijdens mijn reis bezoek. Help me een handje mee!

4 Comments On “Bangkok als local”

 1. Hallo Thomas, leuk om deze update te lezen nu we zelf alweer een paar dagen in Bangkok zijn. Helaas of gelukkig hebben wij geen tandem waardoor we anoniem door deze mooie stad kunnen zwerven.
  Wat zijn wat jou betreft redenen om naar het oosten van Thailand te reizen?
  Dit wist ons namelijk overal afgeraden.

  Ben benieuwd,
  Groet Monique

  • Ik reis door oost Thailand omdat ik, zoals je hebt gelezen, al vele malen in Thailand geweest ben en de populaire highlights al in vorige reizen heb gezien. Thailand biedt voor ieder wat wils maar als je naar de meest authentieke, niet-toeristische ervaring op zoek bent dan zit je helemaal goed in Oost-Thailand (Isaan). Voor een relaxvakantie, stranden en luxe faciliteiten zit je elders weer beter (Zuid-Thailand bijvoorbeeld). Het is dus maar net waar je naar op zoekt bent. Als de tijd het toelaat zou ik zeker een paar dagen Isaan overwegen. Probeer objectieve informatie uit reisgidsen (bijv Lonely Planet) te raadplegen voordat je vertrekt.

   Ik hoop dat jullie een geweldige tijd hebben in dit prachtige land!

 2. Hi Thomas,

  Een berg mooie verhalen weer..
  Er zullen er ongetwijfeld nog veel bij komen de komende maanden!

  Geniet en heel veel succes!

  Liefs, An.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *